Kinderen en scheiding

Kinderboeken

Voor kinderen is het vaak lastig te begrijpen wat er precies gebeurt als ouders gaan scheiden. Inmiddels zijn er vele (voorlees-) boeken geschreven over dit onderwerp om samen met de kinderen te lezen. Dit kan hen helpen om over de scheiding te praten en beter te snappen wat er gaat gebeuren. Enkele voorbeelden:

vanaf 3 jaar

Thuis bij allebei

Waarom zijn papa en mama niet meer samen? Houden zij nog wel van mij? Elk kind dat terechtkomt in een scheidingssituatie worstelt met vragen zoals deze. Thuis bij allebei is een warm en prachtig geïllustreerd prentenboek over scheiden en co-ouderschap. De grappige teksten bieden ouders houvast bij het bespreken van deze lastige thema’s met hun kinderen. Kinderen uit co-ouderschap situaties waarbij de ouders nog goed met elkaar omgaan zullen zich het best in dit boek herkennen. Voor kinderen van 3 tot 7 jaar.

Mike van Dam  ISBN 9789082407204

 vanaf 4 jaar

Kamil de groene kameleon

Het verhaal gaat over Kamil, de groene kameleon. Kamil heeft een blauwe vader en een gele moeder. In het verhaal worden de gevoelens van Kamil beschreven wanneer zijn ouders steeds meer ruzie krijgen. Gevoelens van angst, verdriet en boosheid lopen door elkaar. Kamil raakt ervan in de war en heeft het gevoel dat hij het nooit goed kan doen voor allebei. Uiteindelijk komt Kamil bij een grote, wijze kameleon terecht die hem uitleg geeft over de verschillende gevoelens en antwoord probeert te geven op de vragen die hij heeft. Op deze manier komen thema’s als echtscheiding, machteloosheid en schuld aan de orde.

Daniëlle Steggink, ISBN 9789066655003

Dag papa tot volgende week

Tom begrijpt niet waarom hij elke week weer afscheid moet nemen van zijn vader. Zijn knuffelbeer vertelt hem daarom een verhaal over een kleine beer. In dit verhaal wordt uitgelegd waarom de vader van de kleine beer steeds teruggaat naar zijn eigen hol. De situatie van de kleine beer is vergelijkbaar met die van Tom. Dit helpt hem om de scheiding van zijn ouders beter te begrijpen. Er zijn maar weinig boeken voor jonge kinderen over het begrip scheiding. Aan de hand van dit boek kunnen ouders dit thema met hen bespreken.

Brigitte Weninger&Christian Maucler 9789051160215

vanaf 6 jaar

Julia heeft twee huizen

Julia woont in twee huizen: ze heeft een huis met papa en een met mama. Soms is dat jammer en soms juist leuk. De zes verhalen over Julia gaan over allerlei gebeurtenissen rondom een scheiding. Over scheiden in het algemeen, het gevoel van kinderen van gescheiden ouders dat ze of de ene of de andere ouder verdriet doen, een verhuizing van een van de ouders, een nieuwe partner en gezinsuitbreiding.

N. Wisse Smit, ISBN 9789085605201

Van alles twee

De papa en mama van Sterre en Jordi wonen niet meer bij elkaar. Ze hadden te veel ruzie. Sterre en Jordi vinden hun papa en hun mama lief.

Het verhaal is een hulpmiddel om jonge kinderen de nieuwe huiselijke situatie te kunnen begrijpen. Het helpt ouders om hun jonge kinderen in die situatie te ondersteunen.

Martine Delfos ISBN 9789085605041 

vanaf 7 jaar

Ik hoor bij jullie allebei

Als jouw ouders zijn gescheiden dan verandert er veel in je leven. Je voelt van binnen van alles en je weet niet altijd hoe je daarmee moet omgaan. Het is vaak moeilijk om te vertellen hoe je je voelt. Je wilt papa en mama niet steeds lastigvallen met de vragen die je hebt en met jouw verhaal. Dan is het fijn als je in dit werkboek kunt werken. Het lucht op wanneer je kunt opschrijven wat je voelt of er een tekening van maakt. Soms is er later een moment om samen met papa of mama in dit boek te kijken. Dan snappen zij beter hoe het voor jou is dat zij uit elkaar zijn gegaan. Want jouw verhaal is belangrijk ook al verandert het niks aan wat er is gebeurd. Het is fijn als papa en mama tijd voor je nemen en naar je luisteren. Misschien is dat wel het allerbelangrijkste voor je.

 M.J.M. Fiddelaers-Jaspers ISBN 9789077179079

vanaf 9 jaar

Heen en weer

Als kinderen te maken krijgen met ouders die gaan scheiden, verandert er ontzettend veel in hun leven. Van de ene op de andere dag is hun veilige, vertrouwde wereldje er niet meer. Dat is niet altijd makkelijk. Maar… een scheiding hoeft niet alleen maar vervelend te zijn. Je krijgt twee huizen, je hebt twee kamers en twee keer. Na een tijdje zul je eraan wennen dat je ouders niet meer samen zijn. In dit boek staat alles wat kinderen zouden moeten weten over een scheiding en m/et welke gevoelens je dan te maken kunt krijgen. Bovendien staan er veel praktische tips in om het wonen in twee huizen makkelijker te maken.

Marja Baseler ISBN 9789044328530 

6 -10 jaar

Uit elkaar

Acht is geboren op 8 augustus, dat is 8-8! Acht lacht altijd, dag en nacht. Maar papa en mama maken steeds meer ruzie. En als ze geen ruziemaken, zeggen ze NIETS meer tegen elkaar. Acht wil alles doen om het weer goed te maken tussen hen. Maar toch zeggen papa en mama op een dag dat ze uit elkaar gaan. Is familie dan niet voor altijd?
Acht is boos en praat over de scheiding met vrienden en met opa en oma. En soms droomt Acht over een leven waarin papa en mama nog bij elkaar zijn…

Veronique Puts ISBN 9789025862824

vanaf 11 jaar

Lena Lijstje

Sinds de scheiding van haar ouders maakt Lena, om haar rommelige gedachten een beetje op te ruimen, lijstjes, waar meestal wel een goede oplossing bij zit.

Francine Oomen, ISBN 9026994915.

9-16 jaar

Je hoeft ’t niet alleen te doen

Dit is een buddy in boekvorm voor alle kinderen met gescheiden ouders, gebaseerd op de Villa Pinedo-methode
De scheiding van ouders kan als een achtbaan voelen. Gevoelens gaan alle kanten op. Kinderen worden in Je hoeft het niet alleen te doen aan de hand genomen door jongeren die al eerder in deze achtbaan hebben gezeten en er sterker uit zijn gekomen.

Villa Pinedo, ISBN 9789400513907

vanaf 16 jaar

Mijn ouders gaan scheiden. En ik dan?

Kinderen zien veel van wat er tussen en met hun ouders gebeurt bij een scheiding, en zij proberen zelf hun weg te vinden in die vaak moeilijke situatie. Dit boek is speciaal voor jongeren en jongvolwassenen geschreven. De verhalen uit de praktijk geven herkenning, wat uiteindelijk zal leiden tot meer begrip en verbetering van de situatie. Voor ouders kan het boek ook van pas komen, om tijdens en na de scheidingsperiode begrip te krijgen voor de zorgen van hun kinderen.                                                                        

Jacqueline van Swet ISBN: 9789026928901

Overige informatie over kinderen en scheiding

Inleiding

Kindergesprekken

VILLA PINEDO