Kinderen en scheiding

Kindgesprekken

Als kinderen horen dat hun ouders gaan scheiden, staat ook hun leven op z’n kop.
Als er veel ruzie tussen ouders is, zijn sommige kinderen ook opgelucht.
Als kinderen merken dat papa en mama verdrietig of boos zijn, kan het lastig zijn om aan hen te vertellen dat ze zelf ook verdrietig zijn of zich zorgen maken.

Indien passend bij de leeftijd en als ouders daarmee instemmen, zal er daarom ook een apart gesprek plaatsvinden met de kinderen.

Kinderen worden gebracht en gehaald, maar bij het gesprek met de kinderen zijn ouders niet aanwezig. Daardoor kunnen kinderen vrijuit vertellen hoe het voor hen is dat papa en mama gaan scheiden, wat ze lastig vonden, waar ze zich zorgen over maken en wat zijzelf belangrijk vinden, zonder op dat moment rekening te hoeven houden met de gevoelens van hun ouders.

Vrijwel alle kinderen vertellen aan het eind van het gesprek (of later aan de ouders) dat zij het fijn vonden om ook met mij te mogen praten over de scheiding. Als er meerdere kinderen zijn, beginnen en eindigen we altijd samen, maar kinderen kunnen, als zij dat willen, ook even alleen met mij praten.

Dit gesprek is niet altijd aan tafel: afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kunnen zij ondertussen tekenen, doen we een spel of maken we soms zelfs een wandeling.

Op deze manier betrekken we ook de kinderen bij het maken van het ouderschapsplan.

Overige informatie over kinderen en scheiding

Inleiding

VILLA PINEDO

Kinderboeken